Recreating Elegance: Facets to an Art Deco Jewel at the Grande Hotel, Mountaineer

The Front Desk at The Grande Hotel, Mountaineer

For the Grande Hotel at the Mountaineer Racetrack and Gaming Resort, the team sought to create a modern art deco aethetic to instill a sense of glamour and sophistication within their guests during their stay at this luxurious resort.

Custom Frontispiece at Reception Desk

Drawing upon the cosmopolitan interiors of the 1920s for inspiration, the main lobby is an intricate composition of layered finish materials.  Streamlined bands of stainless steel, black granite and antiqued and beveled mirror transverse sable colored anigre veneer.  Guests lounge on zebra print tub chairs or crocodile embossed leather banquettes.  The large floorplan is punctuated by scarlet mohair confidante sofa and ornate period casepieces.

Custom Pendant Light Fixtures

Custom Pendant Light Fixtures

The lobby space, because of its size and scale, needed to be organized.  Surrounding the perimeter with columns made from tiers of champagne colored silk accomplished this, adding luxury and warmth to the space.  These columns culminate in a silver-leaf barrel-vault accented with custom designed light fixtures.

Elevator Cabs

Every aspect of the Lobby at The Grande Hotel was to be in character.  Even the elevator cabs were customized with waterfall etched door-fronts, beveled mirror accents and deco light fixtures.  Even the font used for the call buttons was prescribed.

Torchiere Sconce

Attention to detail provided many opportunities to expand upon the deco aesthetic.  Door panels, stair railings and sconces were all to be in character for this elegant lobby space.

Project completed while at Indigo Branded Environments

Landmark Masculinity: Dining at La Bonne Vie Steakhouse

La Bonne Vie Steakhouse

Mountaineer sought to provide their guests with a masculine, metropolitan space to showcase their extensive wine collection, award-winning menu and expertly trained wait staff at La Bonne Vie Steakhouse within their Gaming Resort.

Glass Tiled Fireplace

Rich Macassar ebony, sultry black leather, shimmering glass tile, smoky antiqued mirror and a silver ceiling canopy provide the perfect contrast for the crisp white linens awaiting table top for a visitor to La Bonne Vie.  Tall banquettes, an inviting fireplace, and enveloping veneer-clad soffits create intimate niches into which guests may retreat and savor a sensuous dining experience.

Custom Maitre d’ Stand

The design of the Maitre d’ stand was inspired by a conductor stand.  its sweeping curves are reminiscent of art noveau metalwork and provide a foil to the masculinity of the mouth-watering ebony veneer that surrounds the space.

The CEO of Moutaineer requested his own private dining room within the restaurant.  Continuing the masculine elegance, his space included rich velvet drapery, ebony stained hardwood floors, grasscloth wallcovering, and sliding textured glass doors.  The room can be opened completely if he needed the entire restaurant to host a private function.

Project completed while at Indigo Branded Environments

Redefining the Speakeasy: The Mahogany Room Piano Bar at Mountaineer Racetrack

The Main Bar

The Mahogany Room Piano Bar

The desired effect of the Mahogany Room Piano Bar at the Mountaineer Racetrack and Gaming Resort was to be one of grandeur, exclusivity and traditional elegance; a perfect spot to enjoy a dry martini and an imported cigar.

For the lounge, a truly sophisticated space was carved from rich materials: exotic crotch mahogany panels, smoky antiqued mirrors, scarlet Venetian plaster and an exquisite parquet wood floor.  The main bar is upholstered in faux ostrich skin button tufting.  Utilizing broad, sweeping curves, intricate moldings and a voluminous ceiling height, the space’s character is one of refined class.

Project completed while at Indigo Branded Environments

A New Home for the Country’s Largest Classical Radio Station KUSC

Owned and operated by the University of Southern CaliforniaKUSC is the largest and most listened to non-profit classical music station in the country, is the only classical radio station in the Greater Los Angeles Area and is a member of National Public Radio.

When their current offices and broadcasting studios became inefficient and antiquated for their needs, Laura was brought in as lead designer for their new offices.

The offices includes a double-height space with floor to ceiling windows with views on to Olive St. and a bamboo courtyard.  Existing office furniture was relocated and considered when choosing finishes for the new space.  Chocolate colored cork flooring was paired with locally manufactured Bentley Prince Street Carpet tile.  Natural maple and wenge woods were offset with bright white and multiple shades or turquoise in paints, flooring materials and mosaic tiles.

Choosing a viable option for their new offices was challenging.  KUSC decided upon the AT&T Center in downtown Los Angeles, a LEED Gold Certified Building.  The renovation included removal of a 5 ton safe on the ground floor of the building and a compete gutting of sub-terranean space for five acoustically engineered broadcasting booths.

Project completed while at Klawiter and Associates.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 303 other followers